Skip to main content
Vi mener

rygsmerter giver søvnproblemer

Har du rygsmerter, så har du måske også problemer med at sove? Smerter i skulder og nakke samt lænd kan forværres af en dårlig seng. 

Ud i Naturen

Træning

1 Hjælp ved akutte rygsmerter

by Lattoflex

SELVHJÆLP VED AKUTTE RYGSMERTER:
Mange af jer har prøvet det, hvordan der pludselige tilsyneladende ud af ingenting,
opstår akutte rygsmerter. Tja, hvis vi er ærlige, så opstod rygsmerterne ofte førend vi
måske ønskede at erkende det og vi har simpelthen ikke reageret på de første
advarselstegn.

Årsagerne er mange. Men når smerten slår igennem, får du brug for en beredskabsplan:

Ingen rykvise bevægelser

Du skal bevæge dig langsomt, men du skal holde dig i bevægelse.De ” Intervertebrale skiver” næres/smøres ved bevægelse.

Også musklerne har godt af blid motion. Der var engang hvor man anbefalede at man var stilleliggende når man havde mange rygsmerter – men de tider er forbi. Idag er bevægelse den eneste rigtige vej ud af smerterne.

Det er også ok i denne “akutte smerter fase” at tage noget smertestillende, da det ligeledes har en
afslappende effekt.

Vitaminer

Du kan støtte med en højdosis magnesium, kan købes på apoteket, de vil bevirke at musklerne kan slappe af.

Smertestillende

Det er
også ok i denne “akutte smerter fase” at tage noget ekstra smertestillende, da det ligeledes har en
afslappende effekt.

Du skal altid tage smertestillende i samråd med din læge.

Aflastning

Indtag en aflastende position, det er en lille øvelse hvor du  kan position aflaste de nedre rygmuskler. Læg dig ned på en hård overflade, for eksempel
på gulvet og sæt dine ben på en stol.

Åndedræt

Åndedrætsøvelse, en bevidst vejrtrækning ind og ud. Træk vejret roligt og afslappet ånd ind gennem næsen og ånd bevidst ud gennem munden. Træk vejret ind i det smertefulde område og forestille som du udånder smerter med under udåndingen.

 

Varme

Varme påvirkning kan afslappe musklerne. For eksempel kan en varmepude eller en opvarmet “kornpude” placeres på det smertefulde område. Det vigtige er, at varme ikke bliver for intens. Hold ryggen varm, f.eks med en infrarød varmende undertrøje. Du kan også prøve med et varmeplaster.

Du kan også gå i sauna gerne infrarød kabine eller tage et varmt bad.

Tilsæt gerne afstressende og muskelafslappende olier eller salte. Et lavendel bad som er afslappende og et rosmarin bad stimulerer blodtilførslen til musklerne.

 

 

Hvornår er varme ikke godt

Bemærk at varme kan give bagslag, hvis det smertefulde område er betændt. Er det tilfældet, at smerterne skyldes der er inflammation, da bør kolde omslag anvendes.

Kulde afkølende behandling

Hvis det smertende område er betændt, da kan en kort massage med isterninger gøre godt. Det smertefulde område er betændt hvis der oveni smerten også er en let hævelse, rødme og området føles varmt. Fyld et par isterninger eller en pose frosne ærter i et viskestykke og massere det smertefulde område 5 til 7 minutter.

Akupressur

Akut hjælp med  Akupressur, Petra som rådgiver Lattoflex arbejder tildaglig som terapeut, hun anvender  akupressur punkter – efter “The Dorn Metode” som sammen med akupressur supplerer hinanden vidunderligt, fordi der både arbejdes med energi kanaler – kaldet meridianer – Dorn er en manuel terapi form for ryg og led. Vertebrale blokader og spændinger bliver frigivet og de korrigerer forskydninger af ryghvirvler og led. Der er også gode hjemme øvelser efter Dorn metoden.

Ved at anvende akupressur, en gammel kinesisk metode i behandlingen, kan du lindre forskellige ryg og ledsmerter på en forholdsvis nem måde. Med et tryk med fingerspidsen på individuelle “point blokeringer & livsenergier,” kaldet Qi så kan den flyde igen. Dette har en positiv effekt på rygsmerter. Tryk på de anbefalede punkter fra 1 – 3 minutter og gentag programmet flere gange.

Du kan også opsøge en zoneterapeut eller en Osteopat

Akupressur “Blære 40”

Et anden meget nyttigt Akupressurpunkt er punktet „Blære 40“, Det er let tilgængelig og placeret i knæhasen. Anvendes ved rygsmerter, især lænden, lumbago, hoftesmerter og Knæproblemer bliver her stimuleret. Hvis du massager her, vil det have indflydelse på hele Blære nyre meridianen, starter fra hovedet og går langs rygsøjlen og ned over benet til foden. Det er forklaringen på at man ved et stimulering af et punkt via tryk i knæhasen kan påvirke lænden. Massere akupressur punkt i midten af knæet.

 

Fodreflexzone Massage

Fodreflexzone Massage: Foden har er et par vigtige punkter for behandling af rygsmerter. I princippet svarer det til akupressur. Foden afspejler mange zoneterapi punkter. Ved et vist pres på indersiden af foden – har det virkning på hele ryggen. Masser med let tryk, på den indre kant af svange. Stimulerende zoneterapi fra indre indtil yderknogle.