Skip to main content
Vi mener

God
søvn og restitution er en del af behandlingen
når du har rygsmerter

Dårlig søvn er en stille dræber. Søvnen er en af de absolut vigtigste elementer for et godt og langt liv – du skal derfor både investere i & prioritere din søvn.

Samspil mellem liv, søvn & smerter

Rygproblemer & rygsmerter en del af livet for mange mennesker fra skolealderen og livet igennem.

Andre typer af muskel- og skeletbesvær påvirker rygsmerterne, det øvrige fysiske og mentale helbred er en vigtig medspiller for både udvikling og helbredelse af rygsmerter, arvelighed er en væsentlig faktor, og alle andre faktorer i individets liv har en potentiel betydning. Betydningen af de forskellige faktorer varierer med alderen og er også afhængig af den enkeltes aktuelle livssituation.

Smerter i lænden

by Lattoflex

Oplever du smerter i lænden, så kan du faktisk få det bedre ved at skifte hovedpude. Undgå stillesiddende arbejde, brug hæve- sænke bord

Rygsøjlen

by Lattoflex

Låsninger i rygsøjlen lige under skulderpartiet er meget udbredt og hænger sammen med vores stillesiddende arbejde. Sørg for at rund og svaj i ryggen i løbet af dagen. 

Active stole

by Lattoflex

Du kan også bruge en bold som kontorstol, eller en af de mange aktive kontorstole der efterhånden er på markedet, det er stole som ikke er faste men som bevæger sig med dig når du sidder på den.

TOGU produkter til rygproblemer

by Lattoflex

“Roller” kan bruges i forskellige størrelser og de findes i mange tykkelser – en der er længere og har en mindre omkreds kan bruges hen over skulderblad – hvor du ruller langsomt mens du bruger åndedrættet

Forskellige indstillings muligheder

by Lattoflex

Du kan også bruge en bold fra TOGU – en god ide at bruge en væg og bruge vægten til at presse bolden ind på de ømme punkter

Både børn og ældre har rygproblemer

Hidtil har der været mest fokus på ondt i ryggen som et problem, der rammer folk i den erhvervsduelige alder. Derfor har opmærksomheden rettet sig mest mod sammenhængen mellem arbejde og ondt i ryggen. Der har været meget lidt fokus på faktorer uden for arbejdspladsen og på de yngre og ældre dele af befolkningen.

6 punkter af betydning

Der er rigtig mange faktorer, der indvirker på den enkeltes helbred gennem livet.

For eksemplets her nogle bla. 6 faktorer:

1. Genetikken har en konstant påvirkning gennem hele livet
2. Stress optræder gennem hele livet, men i større eller mindre doser
3. Den fysiske belastning ved arbejde
4.  Fysisk aktivitet og bevægelse
5.  Belastende stillinger både i hvile som stående
6. Passiv siddende arbejdsstillinger

Rygsmerter har mange konsekvenser

Selv om det ofte fremhæves, at 90 procent af patienter med rygsmerter vender tilbage til arbejde inden for kort tid, betyder det ikke, at smerterne er væk. Mange arbejder på trods af smerter, og der er meget høj tilbagefaldsfrekvens. Rygsmerterne har derfor mange konsekvenser: behandling, nedsat funktion med deraf følgende aktivitetsbegrænsning og sygefravær. Kroniske smerter giver dårlig livskvalitet og dårligere koncentration m.m.

Ud i Naturen

Træning


Der er rigtig mange faktorer, der indvirker på den enkeltes helbred gennem livet.

Kun lidt forskning i børns reaktion på smerter

Der er færre børn end voksne, der oplever konsekvenser af deres rygproblemer. Om det skyldes, at problemerne er mindre, eller forældrenes manglende forståelse for, at børns rygbesvær skal tages alvorligt, vides ikke.

Det kan også være, at forældre, behandlere og lærere bare ikke er gode nok til at registrere børns smerteadfærd, der måske manifesterer sig som nedslåethed, ændret leg eller andet. Der er ikke så meget forskning i børns reaktion på almindeligt forekommende smerter.

Rygsmerter starter i skolealderen

Smerteforløbet starter allerede i skolealderen. Ni- til tolvårige børn blev undersøgt med opfølgning efter et og fire år. 34 procent af dem, der havde nakkesmerter som udgangspunkt, rapporterede nakkesmerter igen efter både et og fire år. Det var kun tilfældet for 5 procent af dem, der ikke havde ondt i nakken som udgangspunkt.

Hvis de havde symptomer andre steder i kroppen, var risikoen endnu større, end hvis de kun havde nakkesmerter. Der ses en stigende tendens til børn og ryg- og nakkesmerter brug af smartphones og Ipads påvirker børns ryg og nakke da de har tendens til at sidde med foroverbøjet hoved – eksperter mener at brugen derfor bør begrænses.

Fysisk aktivitet falder med alderen

Gennem den erhvervsaktive alder er der ikke særlige alderseffekter for behandling,episoder med sygefravær eller arbejdsskift, men nedsat fysisk aktivitet som følge af rygproblemerne bliver mere markant med alderen, og med alderen øges også længden af episoder med sygefravær.

Dette kan skyldes en kumulativ effekt af tidligere episoder og/eller kroppens nedsatte evne til restitution med alderen og den manglende aktivitet.

Mange teenagere får lændesmerter

Lændesmerter er den mest almindelige type af rygsmerter, efterfulgt af nakkesmerter, hvorimod smerter i midtryggen er mindre almindelige. Omkring halvdelen af befolkningen har haft ondt i lænden inden for det seneste år, ca. en tredjedel i nakken og 10-15 procent i midtryggen. Brugen af smartphones og teenagernes mere stillesiddende liv kommer til at sætte sine spor hvis ikke man får sat fokus på bevægelse og søvn. Mange teenagere sover alt for lidt og de blå skærme og spille mani  gør mange af dem søvnløse og det kan udvikle sig til en meget alvorlig problem for de unge, de vil få trivselsproblemer, så sørg for få aktiveret teenagerne og få ordentlige søvnrytme på dagsordnen i hjemmet. Det er alt afgørende for deres indlæringsevne.

Vælg en seng med rygrad

Rigtig mange senge der produceres idag har ikke en sengebund. Hovedparten af de senge der produceres er  box madrasser, hvor du kan vælge en topmadras. Lattoflex har med fokus på rygraden udviklet en sengebund som giver efter for kroppens konturer med samtidig støtter rygsøjlen. Den er AGR godkendt – et tysk kvalitets stempel.


Elementer i skulderzonen

Gør din skulder & nakke ondt om morgenen? Så se om din sengebund & madras har skulderzone indbygget. Har den ikke det så, så har vi fundet en der har.

Skulderzone

by Lattoflex

Lamellens udseende

by Lattoflex

Wing element

by Lattoflex

Justerings værktøj

by Lattoflex

Forskellige indstillings muligheder

by Lattoflex

Ergonomisk sengebund

Individuel justering af hvert enkelt lamel i hele sengens længde. Du kan gøre det selv ved brug af det lille værktøj der følger med sengebunden. Støtten tilpasser du let din egen kropsbygning. Ikke to mennesker er skabt ens – derfor kan du i en Lattoflex sengebund tilpasse sengebunden til dig.